Brigada.hr

Brigada u Vukovaru

December 10, 2019.

Kad se male ruke slože... Brigada i Gimnazija Vukovar u radnoj akciji

U blagdanskome duhu i ove smo se godine humanitarno aktivirali. Nakon uspješnih akcija u kojima smo proteklih godina uredili Dječju bolnicu Kantrida u Rijeci, Psihijatrijsku bolnicu na Ugljanu te učenički klub zagrebačke XV. gimnazije MIOC, ove smo godine svoju kreativnost, znanje, ali i fizički rad upregnuli kako bismo u samo dva dana (7.-8. prosinca) preuredili zajedničke prostore Gimnazije Vukovar. Zajedničkim radom Brigadira, naših partnera iz tvrtke Basileus, ali i velikog broja učenika i djelatnika gimnazije, kroz uređenje ulaznog predvorja, svih hodnika i nove učeničke prostorije uz školsku knjižnicu, stvorili smo zone druženja, komunikacije i razmjene znanja.

Osim što smo dizajnirali sve prostore i dio namještaja, oslikali smo murale i obojali zidove, postavili pod u učeničkoj sobi, ugradili nove ormare, stolove i stolce, a u hodnicima montirali nove klupe i vješalice. U ulaznom predvorju gimnazije izgradili smo tribinu za okupljanje učenika, oslikali veliki mural i opremili 'dnevni boravak' za neformalno druženje učenika prije ili nakon nastave.

Zahvaljujući impresivnom odazivu nekih od vodećih regionalnih ilustratora i grafičkih dizajnera, u školskim se hodnicima sada može razgledati jedinstvena izložba suvremenih ilustracija. Želja nam je da se izložba nastavi razvijati i popunjavati novim radovima priznatih umjetnika, ali i sadašnjih ili bivših učenika gimnazije.

Ideja za ovu akciju leži u želji za kreiranjem prostora koji će motivirati i zbližiti sve učenike, neovisno o njihovoj nacionalnosti, statusu ili godinama, te stvoriti inspirativno okruženje za rad i međusobnu interakciju svih vukovarskih učenika i njihovih profesora. Tužna prošlost ovoga grada, ali i vrlo kompleksna sadašnjost ne bi smjele utjecati na budućnost koja ovisi o razvoju novih intelektualaca, kreativaca i lidera. Gimnazija Vukovar će, nadamo se, od sad biti još bolje mjesto za razvoj upravo tih mladih ljudi koji će mijenjati ovaj grad i cijelu zemlju nabolje.

Posebnu zahvalu upućujemo učenicima, profesorima i osoblju Gimnazije koji su van nastave nesebično pomagali u gotovo svim segmentima ove akcije. Također, veliko hvala tvrtki Basileus - našim suradnicima bez kojih bi realizacija ovog projekta bila teško zamisliva, te svim ostalim donatorima i ilustratorima koji su svojim radovima oplemenili prostore škole.

Svi zainteresirani za korištenje materijala preuređenja (nacrti namještaja i grafike) mogu se javiti na info@brigada.hr

Ilustratori: Alen Lipuš, Ana Kovačić, Bratislav Milenković, Bruketa&Žinić&Grey, Filip Peraić, Ian Trajlov, Imelda Ramović, Ivana Štrukelj, Jelena Bando, Ljubica Đorđević, Marko Samardžija, Monika Lang, Nebojša Cvetković, Señor,  Slaven Lunar, Vedran Klemens, Vizkultura (Anta Bučević, Jelena Perišić, Bratislav Milenković, Benussi & theFish)

Ostali donatori: ADDE Studio, ArArea, Bruketa&Žinić&Grey, Carwiz rent-a-car, Cerovski print boutique, Elgrad, Fagus, Geoarheo, Im&c, Iverpan, Petek, Sto

Photos: Brigada