Kultura pušenja - od tabua do tabua

Gliptoteka HAZU željela je istražiti odnos između pušenja, umjetnosti i koncepta tabua. Rezultirajuća izložba Kultura pušenja: Od tabua do tabua, fokusira se na ulogu koju je pušenje odigralo u hrvatskoj umjetnosti i popularnoj kulturi, spajajući slike, plakate, fotografije, filmove i različite predmete nastale u proteklih 150 godina.

Poigravajući se idejom tabua, osmišljena je anti-izložba, prikaz koji izloške skriva čak i od samog izložbenog prostora. Kreiran je ne-prostor koji se poigrava percepcijom na nekoliko razina. Transformacijom i prikrivanjem svih zatečenih fizičkih elemenata galerije, bojanjem u crno, konvencionalni izložbeni prostor je nestao. Unutar njega izgrađen je potpuno novi prostor, bez zidova i stropa, u kojem su prisutne samo cilindrične prostorije koje podsjećaju na dim ili predimenzionirane cigarete. Minimalnim unutrašnjim osvjetljenjem, one pozivaju posjetitelja da im se približi, međutim tek ulaskom se razotkrivaju se tabuizirani predmeti.

tags

Dizajn izložbe

client

Gliptoteka HAZU

type

koncept postav izložbe

year

2012.

Damjan Geber (kreativni direktor), David Kabalin (arhitekt, voditelj projekta), Simon Morasi Piperčić (dizajner), Marina Brletić, Kristina Jeren (arhitektice), Lorenzo Cetina (asistent)

Bruketa&Žinić OM (vizualni identitet)

Igor Zidić, Feđa Vukić (kustosi)

Domagoj Kunić, Domagoj Blažević (fotografi)